Do rodzaju Clostridium zalicza się wiele gatunków drobnoustrojów ponad 90, ale około 20 ma znaczenie w medycynie ludzkiej i weterynaryjnej. To beztlenowe, o różnych rozmiarach Gram-dodatnie laseczki
Czytaj dalej
Przegląd mikroorganizmów chorobotwórczych
Bacillus anthracis (Wąglik)
To Gram-dodatnia laseczka. W warunkach tlenowych poza organizmem zwierzęcym, w odpowiedniej temperaturze, wytwarza w swojej centralnej części wegetatywnej owalną sporę.
Bacillus cereus
To Gram-dodatnie laseczki (dłuższe od pałeczek, długość przekracza 10-20 krotnie ich szerokość). Szeroko rozpowszechnione w środowisku roślinnym i zwierzęcym.
Czytaj dalej
Listeria monocytogenes
Mała ruchliwa pałeczka Gram-dodatnia, posiadająca nieliczne rzęski, pozbawiona otoczki.
Pseudomonas aeruginosa (pałeczka ropy błękitnej)
Stanowi częstą przyczynę zakażeń szpitalnych, ale zdarzają się także zakażenia pozaszpitalne:
Yersinia pseudotuberculosis
Pałeczki Y. pseudotuberculosis, wywołują zachorowania u wielu gatunków zwierząt, głównie gryzoni, a także ptaków i zwierząt domowych (psy i koty).
Yersinia enterocolitica
Yersinia enterocolitica to bakteria szeroko rozpowszechniona w środowisku.
Yersinia pestis
To ziarniako-pałeczka Gram-ujemna wybarwiona dwubiegunowo (środek komórki nie ulega wybarwieniu). Jest względnie beztlenowa. Nie ma rzęsek i jest nieruchliwa.
Serratia
Bakterie rodzaju Serratia są bardzo rozpowszechnione w przyrodzie. Wchodzą w skład flory komensalnej przewodu pokarmowego człowieka.
Proteus
Bakterie z rodzaju Proteus (odmieńce) mogą wchodzić w skład flory komensalnej przewodu pokarmowego i fizjologicznej flory jelita grubego człowieka i zwierząt. Czytaj dalej