Pałeczki Y. pseudotuberculosis, wywołują zachorowania u wielu gatunków zwierząt, głównie gryzoni, a także ptaków i zwierząt domowych (psy i koty).
U zakażonych zwierząt pojawiają się martwicze ziarniniaki zlokalizowane w wątrobie, śledzionie i węzłach chłonnych (gruźlica rzekoma, pseudotuberkuloza).
U ludzi pałeczki Y. pseudotuberculosis wywołują:
- różne postacie jersiniozy, określane dawnej jako rodencjoza;
- zapalenie węzłów chłonnych krezki jelitowej (choroba przebiega z objawami typowymi dla ostrego zapalenia wyrostka robaczkowego i występuje głównie u dzieci i młodzieży (6-18 lat), rzadko u dorosłych;
- zapalenie jelit określane jako łagodna postać brzuszna jersiniozy
Pałeczki Yersinia są wrażliwe na:
- ogrzewanie
- powszechnie stosowane środki dezynfekcyjne.
Namnażają się w temperaturze pokojowej, ale wykazują również aktywność w temperaturach niskich. Stanowią duże zagrożenie dla przechowywanej w chłodniach żywności.
Aby uniknąć zakażenia należy:
– przechowywać mrożonki zgodnie z zaleceniem producenta;
– nie zamrażać ich ponownie po rozmrożeniu;
– po rozmrożeniu produkty poddawać obróbce cieplnej;
– myć regularnie i dezynfekować chłodnie oraz lodówki;
– ujęcia wody oraz instalacje wodne regularnie badać na obecność bakterii i dezynfekować, zwłaszcza przydomowe studnie.