Przegląd mikroorganizmów chorobotwórczych


Shigella

Pałeczki z rodzaju Shigella,(bezrzęse o małej aktywności) są to bezwzględnie chorobotwórcze bakterie dla ludzi, które wywołują zakażenie jelit, określane jako czerwonka bakteryjna, krwawa biegunka(dyzenteria) oraz zatrucia pokarmowe. Czytaj dalej


Salmonella Typhi

Salmonella Typhi wywołuje dur brzuszny (typhus abdominalis), ostrą chorobą zakaźną, która charakteryzuje się różnorodnością objawów (gorączka, ból brzucha, krańcowe wyczerpanie) i groźnymi powikłaniami. Czytaj dalej


Escherichia coli

Bakterie z gatunku Escherichia coli (pałeczka okrężnicy) występują w przewodzie pokarmowym ludzi i zwierząt. Nazwa bakterii pochodzi od nazwiska jej odkrywcy, austriackiego bakteriologa Theodora Eschericha, który w 1866 roku powiązał infekcje układu moczowego z patogennym działaniem tych bakterii. Czytaj dalej


Grzyby właściwe (Mycota)

Grzyby (Mycota) są to organizmy o wielkości 2-20μm które należą do królestwa Fungi (grzyby). Są zaliczane do Domeny Eucaryota dla której wspól-ną cechą jest obecność wyraźnie zróżnicowanego i wyodrębnionego jądra komórkowego. Dodatkowo w przeciwieństwie do bakterii Procaryota wykazują duże zróżnicowanie morfologiczne, funkcjonalne i biologiczne. Posiadają dużą zdolność adaptacyjną do warunków środowiska. Czytaj dalej


Mykoplazmy

Mykoplazmy są najmniejszymi bakteriami które nie posiadają sztywnej ściany komórkowej ze względu na brak mureiny. Dzięki tej właściwości bakterie są całkowicie odporne na działanie antybiotyków hamujących syn-tezę mureiny. Nie posiadają również rzęsek, fimbrii ani otoczek. Czytaj dalej


Chlamydie

Chlamydie są Gram-ujemnymi nieruchliwymi bakteriami które podobnie jak riketsje są bezwzględnymi pasożytami wewnątrzkomórkowymi. Różnią się od riketsji tym, że mają kształt kulisty w przeciwieństwie do riketsji które maja kształt pałeczkowaty. Ściana komórkowa chlamydii nie zawiera peptydoglikanu. Czytaj dalej


Endospory

Niektóre bakterie (względne tlenowce z rodzajów Bacillus oraz bezwzględne beztlenowce z rodzaju Clostridium), tworzą specjalne formy przetrwalne zwane przetrwalnikami (sporami) –  gdy warunki żywieniowe bakterii są niekorzystne i brakuje węgla lub azotu niezbędnych do procesu rozmnażania. Gdy warunki zmienią się na korzystne, następuje powrót do normalnych funkcji życiowych. Czytaj dalej