Mklik mączny

Mklik mączny (Ephestia kuehniella) – owad z rzędu motyli, szkodnik magazynowy    

Długość ciała owada osiąga 10-14mm, rozpiętość skrzydeł 20-25mm. Przednie skrzydła są szare z niebieskawym odcieniem, w części nasadowej i wierzchołkowej występują poprzeczne, czarne, zygzakowate linie. Tylne skrzydła są szerokie, jasno-szare, z ciemniejszymi żyłkami i obwódką zewnętrzną. Skrzydła w czasie spoczynku złożone dachówkowato wzdłuż tułowia.
Gąsienica biała lub szarożółta, pokryta delikatnymi włoskami, do 20mm długości.
Poczwarka do 9mm długości, początkowo jasnobrązowa, potem prawie czarna, spoczywa w mocnym kokonie. 

Tryb życia i aktywność
Motyle nie pobierają pokarmu i są aktywne tylko w nocy. W dzień siedzą nieruchomo na ścianach i opakowaniach. W temperaturze pokojowej żyją około 2 tygodni. Długość życia przedłuża się znacznie w warunkach gdy motyle mają dostęp do wody.

Rozmnażanie i rozwój
Samice składają jaja pojedynczo lub w niewielkich złożach bezpośrednio na produkty spożywcze lub na opakowania. Maksymalna obserwowana liczba jaj to 420 szt., średnia 200 szt. Składanie jaj odbywa się w temperaturze między 13 a 33ºC. Porażenie produktu rozpoczyna się od warstwy górnej i w opakowaniach rzadko zdarza się aby zniszczone były warstwy dolne. Po zakończeniu żerowania gąsienica buduje kokon i w nim się przepoczwarcza. W naszych warunkach klimatycznych mogą rozwinąć się 2-3 pokolenia, w pomieszczeniach ogrzewanych nawet 6. Wszystkie stadia są stosunkowo odporne na działanie niskich temperatur i nawet w -10ºC mogą przeżyć jednodniową ekspozycję.

Występowanie i szkodliwość
Mklik mączny występuje w strefie klimatu umiarkowanego. W  Polsce jest bardzo groźnym szkodnikiem w magazynach, sklepach, młynach i piekarniach, gdzie wyrządza poważne szkody. 
Gąsienice mklika mącznego, białe, pokryte krótkimi włoskami, żerują na produktach spożywczych – mąkach, kaszach, makaronach, owocach, orzechach, nawet czekoladzie. Larwy mklika mącznego potrafią znaleźć się w trudno dostępnych, z pozoru zamkniętych opakowaniach produktów spożywczych, np. w kartonowych pudełkach z saszetkami herbaty. Uwielbiają takie miejsca, gdzie w spokoju dojrzewają i wykluwają się z nich dojrzałe, latające okazy.

Objawem występowania w żywności larw mklika jest charakterystyczne rozdrobnienie (będące zapewne efektem przeżucia tegoż przez larwy i wydalenia), a także przyklejanie się tych resztek do ścianek opakowań, jak do nitek sieci pajęczej. Wytępienie tych szkodników oznacza pozbycie się wszelkiej zainfekowanej żywności.